Biobased Innovations
De onderzoekers van het Lectoraat Biobased Innovations voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.
Thema's
Het lectoraat Biobased Innovations richt zich op 2 thema's
-
Biobased research
De productie van biomoleculen via fermentatie van reststromen en het verwaarden van reststromen via bioraffinage. Dit onderzoek kan leiden tot nieuwe commercieel toepasbare stoffen. Ook leidt het mogelijk tot alternatieve, duurzame(re) productiemethoden voor bestaande stoffen, ter vervanging van petrochemische productiemethoden.
-
Data Sciences
De toepassing van Next Generation Sequencing voor Agro, Food en Health. Ook hoort de ontwikkeling van Data Mining strategieën hierbij. Tot slot bevat dit thema de ontwikkeling van een betrouwbaar testsysteem voor het ontdekken van duurzame gewasbeschermingsmiddelen.
Expertises en technieken
Uiteindelijk ontstaat een bibliotheek van bio-actieve stoffen en aanbod aan productiemethodes. Antimicrobiële stoffen kunnen bijvoorbeeld hun toepassing vinden binnen de land- en tuinbouw en/of binnen de farmaceutische industrie.
Bioreactor introduction
Ons team
Christof Francke
'Mijn expertise op het gebied van de integratie van data en kennis in te zetten in onderwijs en praktijkgericht onderzoek om zo bij te dragen aan een gezonde samenleving die verantwoord en slim gebruikmaakt van de levende natuur.'
Richèle Wind
'Met mijn ervaring op het gebied van industriële microbiologie en fermentatie wil ik bijdragen aan een duurzame en gezondere samenleving. Micro-organismen hebben mij altijd gefascineerd. Ze kunnen als kleine biologische fabriekjes in bioreactoren worden ingezet om biobased producten te maken uit plantaardige reststromen. Hierdoor kan samen met bedrijven en studenten gewerkt worden aan circulaire oplossingen. De oplossingen met lagere CO2 footprint in vergelijking met conventionele processen en producten.'
Medewerkers
Laura Claret-Fernández PhD.
Projectleider Fermentatie en DownstreamprocessingPhilip de Groot, Dr.
Projectleider Data MiningSefanne Hakken, MSc
Projectleider Antimicrobial Resistance en LabcoördinatorMaurice van den Heuvel
Administratief ondersteunerLex Hoekstein
ICT-beheerderNardy Kip PhD.
Docent-onderzoeker Fermentatie TechnologieTim Kleijweg, MSc
Technician Moleculaire BiologieElse Kragt, MSc
Technician Bioraffinage en Analytische ChemieDennis Lamers, BSc
PhD onderzoeker Microbiële OlieMartijn van der Pol, BSc
SysteembeheerderPiret Saar-Reismaa PhD.
Docent-Onderzoeker Analytische ChemieAnne Selten, BSc
TOAKarin Struijs, Dr. Ir.
Projectleider Bioraffinage en Analytische ChemieTilman Todt,
Project leader Master Applied Data ScienceBram Visscher, BSc
Technician FermentatieEmma Vos, MSc
Docent-Onderzoeker Bio-informaticaHAN BioCentre
HAN BioCentre is hét expertisecentrum voor toegepaste biowetenschappen en chemie. Samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen voeren onderzoekers praktijkgericht onderzoek uit binnen de thema's Biobased Innovations en Drug Discovery. Daarmee wordt nieuwe kennis ontwikkeld die bijdraagt aan de biobased economy en aan de farma-industrie.
Resultaten van het onderzoek en faciliteiten stelt HAN BioCentre beschikbaar voor docenten, professionals, studenten en bedrijven. Een vruchtbare voedingsbodem voor innovatie!
Toegepaste Biowetenschappen en Chemie
De Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie biedt biomedisch en chemisch laboratoriumonderzoek voor studenten, bedrijfsleven en overheid. Uniek is de specialisatie Moleculaire plantenbiologie, de master Molecular Life Sciences en HAN BioCentre. Opleiding, onderzoek en praktijk komen er samen.